fbpx

Fabiola Chiriacescu – formator (debate ninja)

Fabiola Chiriacescu – formator (debate ninja)

profesor de Fizică la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”(Nehoiu, judeţul Buzău)

Fabiola este profesor de fizică la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din Nehoiu, jud. Buzău. Este adepta unui învăţământ bazat pe metode moderne care să premită dezvoltarea elevilor din toate punctele de vedere, având convingerea că educaţia este mai importantă decât acumularea de cunoştinţe. Primul contact cu dezbaterile academice l-a avut în anul 2003 când a organizat dezbateri pe formatul Karl Popper în cadrul campaniilor de Educaţie pentru Cetăţenie Democratică organizate în vederea pregătirii comunităţii locale pentru adrearea României la UE. În anul 2012 a luat contact cu formatul World Schools în vederea participării la concursul ”Tinerii dezbat” şi a continuat participarea la competiţii cât mai des cu putinţă. Tot de atunci a înfiinţat şi clubul de dezbateri academice D.A.C.I.I. (Dezbateri Academice şi Confruntări Inteligente de Idei) la nivelul şcolii în care predă. În prezent clubul are o medie de 20 de membri şi participă la 5-6 competiţii în fiecare an.

În afara activităţii de club şi a competiţiilor, Fabiola foloseşte cu succes metoda dezbaterilor în proiecte de educaţie nonformală. Ea este coordonator şi facilitator de schimburi de tineri organizate în cadrul proiectelor Erasmus+ şi a organizat deja 15 astfel de schimburi cu câte 45 de tineri din 8 ţări europene. Unele dintre acestea au avut ca metodă principală de lucru dezbaterile şi s-au bucurat de un real succes.

„Cred cu tărie că metoda dezbaterilor, idiferent de formatul adoptat nu poate aduce decât progres atât în viaţa noastră, ca profesori, dar mai ales elevilor. Observ cu mare bucurie ce frumos evoluează şi ce dezvoltare personală armonioasă au elevii care capătă pasiunea acestui sport al minţii. Şi orele de curs devin mai atractive şi mai plăcute dacă aduci o astfel de metodă provocatoare şi dai libertatea elevilor să îşi formuleze opiniile.
Un tânăr care ştie să culeagă informaţii, să le analizeze, să-şi susţină opinia argumentat este un tânăr mai puternic. Recomand tuturor să practice acest sport pentru a-şi mări şansele de succes în viaţă!